T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Lisesi

Tarihçe

Lise olarak yarım yüzyıldan fazla bir süredir Çankırı'mıza hizmet vermekte olan ve onun adını taşıyan okulumuz, 1953 yılında "Çankırı Lisesi" olarak eğitim faaliyetlerine başlamadan önce, 1893 yılında Osmanlı Padişahı II.Abdülhamit zamanında inşa edilen ve "Taş Bina" olarak bilinen tarihi binada "İdadî Mektebi" olarak eğitim-öğretime başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilk yıllarında (1926) karma ortaokul haline getirilen okulumuz, 1953 yılına kadar ortaokul statüsünde eğitim vermiş ve binlerce mezun vermiştir. Sonraki 18 yıl boyunca şu an Selahattin İnal Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi olarak hizmet veren "Taş Mektep" binasında lise statüsünde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür. Taş Mektep, 31 Ağustos 1925 yılında Şapka İnkılabı sonrasında, Kastamonu'dan dönerken Çankırı'yı da ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk'e de ev sahipliği yapmıştır. Atatürk'ün bu tarihte binada kaldığı oda, halen, o zamanki tarihi özellikleriyle muhafaza edilmektedir.

Okulumuzun taş mektep yıllarında mezun olmuş öğrencilerimiz halen "Taşmektepliler" adlı oluşum adı altında her yıl bir araya gelerek okulumuz koridorlarında, sınıflarında ve bahçesinde yaşadıkları anıların tazelemektedirler. Çankırı ve Çankırılının gönlünde müstesna bir yere sahip olan okulumuz,  1971 yılında şu an hizmet vermekte olduğu binasına taşınmıştır.

Okulumuz, eğitim öğretim kalitesi açısından Türkiye'nin sayılı okullarından biri olduğu 1986-1987 eğitim-öğretim yılına kadar ortaokul kısmını da ihtiva etmiştir. Öğrencilerimizin o yıllarda üniversiteye giriş sınavlarında gösterdikleri üstün başarı ve performans, birçok mezunumuz tarafından hala anlatılmaktadır. Çankırı Lisesi o yıllarda, gösterdiği büyük akademik başarı nedeniyle Türkiye'de ilk bilgisayar tahsisi yapılan okullardan biri olmuştur. Ayrıca,  1978-1984 yılları arasında Çankırı Akşam Lisesi de okulumuz bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür.

Okulumuzda 1993 yılında, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise bölümü iki sınıf olarak açılmıştır. Halk arasında "Süper Lise" olarak bilinen bu ise bölüm, sonraki 16 yıl boyunca çok başarılı mezunlar vermiştir. 2008 yılı Eylül ayından itibaren "Anadolu Lisesi" statüsü kazanarak SBS sınavı sonuçlarına göre öğrenci almaya başlayan okulumuz, 2010 yılında deprem güçlendirmesi yapılan binasında; değişime ve gelişime açık, dinamik kadrosuyla; gençlerimizin Türk Milli Eğitiminin genel amaçları doğrultusunda çağın gerektirdiği bilgi ve tecrübeyi kazanmaları için, halen eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.


ÇANKIRI LİSESİ KRONOLOJİSİ
1893 - Taşmektep'in inşa edildi ve bina İdadi Mektep olarak hizmete girdi.
1925 - Mustafa Kemal Atatürk Taşmektep binasındaki bir odada misafir edildi.
1926 - Okul, karma ortaokul olarak eğitime başladı.
1953 - Okulumuzun lise kısmı "Çankırı Lisesi" adıyla eğitim öğretim hayatına başladı.
1971 - Okulumuz şu an hizmet vermekte olduğu binasına taşındı.
1978 - Okulumuz bünyesinde Akşam Lisesi açıldı.
1984 - Akşam Lisesi kısmı okulumuzdaki eğitim faaliyetine son verdi.
1986 - Okulumuzun ortaokul kısmı kapatıldı.
1993 - Okulumuzda "Yabancı Dil Ağırlıklı Lise" Bölümü açıldı.
2008 - Okulumuz "Anadolu Lisesi" statüsünde öğrenci kabul etmeye başladı.
2009 - Yabancı Dil Ağırlıklı Lise son mezunlarını vererek kapandı.
2010 - Okulumuz binasında deprem güçlendirmesi yapıldı. Bu sırada Çankırı Anadolu Lisesi binasında 3 ay süreyle misafir edildik.
2011 - Genel Lise bölümünün son mezunlarını vermesi.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.12.2012 - Güncelleme: 30.09.2021 15:31 - Görüntülenme: 3603
  Beğen | 0  kişi beğendi