T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ÇANKIRI / MERKEZ - Çankırı Lisesi

VEFA PROJEMİZ KALPLERE DOKUNMAYA DEVAM EDİYOR

Her toplumun kendine özgü değerleri vardır. Bizim de saygıdan hoşgörüye, sevgiden dürüstlüğe, sadakatten kardeşliğe, dayanışmadan kıymet bilmeye, yurt severlikten vefaya birçok değerimiz var. Zaman içinde bazı değerlerimizin kaybolması, artık yaşanamıyor olması bu değerler ile yoğrulan bizleri derinden etkiliyor. Zaman zaman yapılan çalışmalar ile "yaşanarak" ve "yaşatılarak" kaybolmaması için uğraşılan değerlerin, kaybolmayacağına inanan öğretmenlerimiz ile 2017-18 öğretim yılında başlattığımız, Pandemi döneminde ara verdiğimiz Vefa Projemize devam ediyoruz. 

Öğrencilerimizin tabiri ile; " İlham kaynağı, geleceğe dokunan el, hayata ve geleceğe yön veren , geleceği inşa eden" öğretmenlere olan vefanın yaşatılması gereken değerlerden biri olduğunu ve bu değerin unutulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Projede 9.sınıf öğrencilerimizden 1. dönemde Takdir belgesi alan öğrenciler ile katıldığı ulusal sportif ve kültürel yarışmalarda Türkiye finaline kalan öğrencilerimize onların hayatında olumlu ve anlamlı değişiklikler sağlayan öğretmenlerinin kim olduğunu sorduk.

Bu kapsamda geçen sene öğrencimizin hayatına dokunan öğretmenimizin proje sürecinde izinli olması nedeniyle, bu sene ilk ziyaretimizi 11/C sınıfı öğrencilerinden Bahar Örengül, ilimiz Muazzez Served Amaratoğlu Ortaokulu Fen ve Teknoloji öğretmeni Ayşeül DAĞ'a gerçekleştirdik. Korgun Ortaokulunda öğrencimizin hayatına dokunan Ayşegül Dağ öğretmenimizi yeni okulunda ziyaret ettik. 

Çankırı Lisesinde okuyan ve ziyaret ettiğimiz okullardan mezun olan bir kısım öğrenci ile yapılan ziyaretlerde duygusal anlar yaşanırken öğretmen ve öğrencilerin mutluluk, özlem ve gurur dolu bakışları görüldü. Ziyaret edilen okullardaki tüm öğretmenler böyle bir çalışma yaparak kendilerine değer verildiğini hissettirdikleri için proje ekibine teşekkür ettiler.

Proje ekibi adına açıklama yapan Okul Müdürü Ahmet YOLCU,  

"Bilindiği üzere toplumsal değer; toplum içinde oluşan, kabul gören, düşünce, duygu ve kuralların uygulama biçimlerini gösteren ölçütlerdir. Toplumların örf, adet ve geleneklerine, inançlarına dayanır. Toplum içinde doğruyu ve yararlıyı belirler. Saygıdan hoşgörüye, sevgiden dürüstlüğe, sadakatten kardeşliğe, dayanışmadan kıymet bilmeye yurt severlikten vefaya kadar bizim de değerlerimiz var. Biz biliyoruz ki bu değerler toplumları ayakta tutan hamurun mayasıdır. Bu değerlerimizin ne kadarını yaşıyoruz? Ne kadarını bizden sonra gelecek nesillere aktarabiliyoruz? Ne derece sahip çıkıyoruz? Kampanyalar yapıp okul koridorlarına "hoşgörü katı" , "sevgi-saygı katı" yazıyoruz. Ama o kattaki sınıftan çıkan öğrenciler birbirlerini eziyor, itiyor. Birbirlerine nefretle bakıp küfürler savurabiliyor, kavga edebiliyorlar. Nerde kaldı hoşgörü, nerde kaldı sevgi-saygı? Kültürel değerlere sahip çıkmak ancak onları yaşayarak ve yaşatarak olur. Tüm toplumun buna sahip çıkması ve çıkmaya devam etmesi ile mümkündür. Zaman içinde kaybettiğimiz bu değerler bizi biz yapan o mayanın bozulmasına, toplum olarak yozlaşmaya, başkalaşım geçirmemize ve eskiden hep övündüğümüz birlikte yaşama davranışımıza zarar verdi. Artık "ben" kavramı, kişisel egolar ön plana çıkıp hayat tarzı oldu.

Hayatımızın vazgeçilmez değerleri sıradanlaşmaya başladı. Bu değerlerin en önemlilerinden biri de geleceği inşa eden öğretmenlerdir. Onlar ki öğrencilerimizin tabiri ile: "İlham Kaynaklarıdır.", "Geleceğe dokunan eldir.", "Hayata ve geleceğe yön verendir." 

"Bir öğrencinin en büyük şansı iyi bir öğretmene rastlamaktır." diyen öğrencilerimiz ile onların hayatlarına yön veren öğretmenleri bir araya getirmek için "vefa" projesini başlattık. Bu proje doğrultusunda öğrencilerimizin gelişimine akademik, sportif veya kültürel yönden özel katkı yapan; bilgi, beceri ve emekleri ile fedakârca çalışan öğretmenleri tespit ederek, onlara ziyarette bulunarak hatırlandıklarını ve unutulmayacaklarını göstermek istedik.

 

08-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-202408-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.03.2024 - Güncelleme: 08.03.2024 12:24 - Görüntülenme: 318
  Beğen | 8  kişi beğendi